Zwykło się myśleć, że jeśli dobra kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
dobry sklep z kawę
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma zupełnie różne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj pokrewne, to jednak się różnią.
kawa arabica Etiopia
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zwykle poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie nieomal przez cały rok i adoruje ciepło, wobec tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją scalać z aromatami, w następstwie tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać całkowicie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.