Kiedy myślimy o włoskim pożywieniu, migiem myślimy o pizzy oraz makaronach. Jako obcokrajowiec podróżujący we Włoszech, zawsze uważamy, że pizza oraz makaron to dania, jakich trzeba spróbować, jakkolwiek czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, które należałoby polecić, by ściśle mówiąc zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej oraz co jada naturalny Włoch?
Odważnie należałoby starać się w pełni zapoznać kuchnię włoską, nie zapominając o makaronach i pizze. Włochy to mały kraj na mapie, jednak jego regionalne potrawy są zróżnicowane i niesłychanie terytorialne. Inne specjały włoskie, które zapewniają jaśniejsze pojęcie na temat oryginalnej oraz autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać także liczne przybrzeżne przetwory z owoców morza.
Włoska restauracja przy Rynku
• Kuchnia włoska w dużej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach i mieści odzwierciedlenie w istotnym menu warzywnym „contorno”, które zawsze zaopatruje białko entrée w pospolitym włoskim posiłku, również domowej roboty, jak oraz serwowanym w restauracji.
• Potrawy uniwersalnie związane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań lokalnych. Zostały one dobrane do historii przez włoskich imigrantów, którzy pod koniec wieku przywieźli ze sobą przestarzałe przepisy kulinarne tuzinkowe dla ich ojczyzny oraz dostosowali je do oryginalnych składników lokalnych oraz w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze należałoby zapamiętać o autentycznie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy wyłącznie czosnku oraz oregano. Włoska sztuka gotowania – zarówno doświadczona, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana oraz złożona forma ich dostatniej i skomplikowanej kultury.
Jak samodzielnie przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu podróżników opiera się na przewodnikach i hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, lecz nie jest tajemnicą, że to pytając miejscowych mieszkańców wolno odszukać się w najlepszych punktach gastronomicznych. Jeszcze prawidłowiej – ażeby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najprzyzwoiciej byłoby spróbować „wkręcić” się na autentyczny włoski obiad, w jednej z regionalnych willi